Fort bij Asperen

Creating an inspiring environment

In 2015 hadden wij op het Kunstfort bij Vijfhuizen goed samengewerkt met Fort bij Asperen met de kunstmanifestatie Gimme Shelter. Vanuit deze contacten was het plan ontstaan dat ik in 2018 een tentoonstelling zou gaan organiseren in Asperen. 

Echter eind november 2017 berichtte Stichting Kunstfort Asperen dat zij gingen stoppen met de activiteiten op het fort. Daarmee dreigde een einde te komen aan dertig jaar kunsttentoonstellingen. Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het bericht niet helemaal als een verrassing kwam, maar het was wel een flinke domper.

Op verzoek van staatsbosbeheer heb ik sinds 2018 heb ik de tentoonstelling en openstelling van het Fort bij Asperen onder mijn verantwoording gehad. Het doel was om het fort te begeleiden tot een definitievere oplossing in de vorm van een sluitende en passende exploitatie waarin een adequate oplossing voor de horeca een van de prioriteiten was.

In juli 2020 is duidelijk geworden dat FortEvents de exploitatie van Fort bij Asperen op zich gaat nemen. Eind september sloot ik mijn bemoeienis met Fort bij Asperen af.  

Torenfort Torenfort Fort bij Asperen 2019, foto Hans Bouman
The Donald, Zaaloverzicht van installatie van 24 tekeningen op plaatmateriaal, 21 x 30 cm, Fort bij Asperen, 2018

What iff. ..

15 juni – 16 september 2018

Met sfeervolle dijken, waterpartijen, lommerrijke wegen en geheimzinnige forten, slingeren de waterlinies zich door ons land. Langzaam heeft het gebied zich ontwikkeld. Het oorlogslandschap is verdwenen achter een groen decor. We bekijken er kunst, beleven de geschiedenis en lopen lange afstandswandelingen door de beschermde natuur en het landschap.

Na afloop van de koude oorlog is er veel veranderd. Militairen, kazernes en vliegvelden zijn voor een groot deel uit het beeld verdwenen. Een groot staand leger was niet meer nodig en veel te duur. Oorlogen vechten we het liefst in een ver land.

Een wandeling naar het fort, langs dijken en sluizen, prikkelt de fantasie en de zintuigen. Bij het betreden van het fort waait de koude in het gezicht.  Voor wie er gevoelig voor is stimuleert deze plek de historische sensatie. Deze sensatie kan zelf aanleiding geven voor alternatieve geschiedenis, alsof het een vorm van science fiction is maar dan één die verhaalt over het verleden. ‘What if?, wat als …..?

#nieuwjaarscadeau | André Pielage | #nieuwjaarscadeau | Tentoonstelling Een schitterende afzondering Fort bij Asperen 2019

Een schitterende afzondering

5 mei – 22 september 2019

‘Licht en optimistisch, donker en demonisch’, deze tentoonstelling vraagt om doordachte antwoorden in een enerverende tijd.

Yael Bartana (Isr), Simone De Kinderen,  Andre Pielage, Anton Lecock (Be), Erik Odijk, Jacco Olivier, Harm Weistra/Eddi Bal.

Wie ooit het fort bezocht, de duistere donkere gewelven, de diepe vochtige kelderruimtes en van de begane grond naar de tweede verdieping steeg, heeft daar het licht en landschap gezien dat zich door de grote geschutopeningen openbaart. De tentoonstelling ‘Een schitterende afzondering’ maakt gebruik van deze ervaring, de fysieke ruimte van het fort en de omgeving. Beginnend in de kelder, veelal nat en klam, waar duistere kunstwerken ongemakkelijke vragen stellen, grijs en grauw, naar boven toe helderder en het lichtst op de bovenverdieping verwijzend naar het uitzicht, het omliggende landschap en de toekomst.

Dik Box, Solo_tentoonstelling Fort bij Asperen 2018

Dik Box  – solo-tentoonstelling

15 juni – 16 september 2018

Het werk van Dik Box vindt zijn oorsprong in driedimensionaal werk; het geometrische abstracte en de bewegende sculptuur; de kinetische kunst. Na zijn opleiding aan de Koninklijke Academie in Den Haag, maakt hij furore met abstracte metalen constructies die op een subtiele manier in beweging komen.

In de buitenruimte ogen zijn sculpturen vaak enorm, maar ondanks het gewicht van het metaal weet hij er elke keer lichtheid aan mee te geven. Ze bewegen zachtjes door de wind, de zwaartekracht of een verborgen mechanisme. In Rotterdam naast de Willemsbrug en op vele plaatsen in Nederland zijn de sculpturen van Dik Box te zien.

De laatste jaren zijn de sculpturen lichter geworden. Hij verlaat de massieve metaalconstructie en stapt over op lichtgewicht materialen zoals hout en draad.

Het gebruik van vederlichte materiaal weeft zich als een web door de ruimte en neemt daarmee op uitermate subtiele manier de plek in bezit. Zachtjes bewegend op de luchtstroom worden ze uitgelicht.

Syncope, documentaire installatie van 50 schilderijen, Fort bij Asperen, 2018

Op schouder van reuzen

Het Fort bij Asperen heeft in de kunstwereld een goede reputatie. Als je kijkt naar de lijst van exposanten, curatoren én de vaak spraakmakende tentoonstellingen van de afgelopen dertig jaar zien we een indrukwekkend curriculum.

Vanaf 1984 wordt er op het fort bijna jaarlijks een programma voor culturele activiteiten en manifestaties, die voornamelijk zijn gewijd aan hedendaagse kunst, maar ook wel aan de geschiedenis van het fort en het landschap van de Linge.