Creating an inspiring environment

Organizing the creative process

Creating an inspiring environment

Organizing the creative process

02 Welcome to Holland?

2003

Welcome to Holland? is een logo waarmee ik deelnam aan een ideeënprijsvraag van Atelier HSL. Het was de bedoeling dat mijn voorstel als een grote reclamezuil langs het traject van de Hogesnelheidslijn-Zuid zou worden geplaatst, precies op de plek waar drie vervoerstromen met mensen Nederland binnenkomen; via de HSL, de aanvliegroute van Schiphol en de snelweg A4.

Ik maakte het logo een jaar na de moord op Pim Fortuyn, ten tijde van de discussies over asielzoekers en immigratieproblemen in Nederland. Het is symbolisch bedoeld. We leggen snelwegen, vliegvelden en snelle spoorlijnen aan. Maar hoe heten we mensen in dit land welkom? Het vraagteken uit het logo maakt dat deze vraag op verschillende manieren kan worden uitgesproken: ondervragend, sarcastisch en of bevestigend.

Met de uitvoering van het werk – een billboard – verwijs ik naar de reclamecultuur, net als bij This is not true. Langs de A4 en rond Schiphol worden we overspoeld met berichten van adverteerders. Dit kunstwerk probeert het reclamedomein terug te winnen door een andere boodschap uit te dragen.

Het werk, dat al vóór de ideeënwedstrijd ontstond, is nooit uitgevoerd. Ik hoop dat het nog een keer gebeurt. We afficheren Schiphol als gateway to Europeen zetten met de HSL en de snelwegen letterlijk de sluizen open voor nieuwkomers. Maar zijn ze eenmaal in ons land dan hebben we ‘het niet zo bedoeld’. In die zin verwijst dit werk naar de installatie Nicht zuviel Moral das gefallt den Holländern nicht.

Welcome to Holland, schetsvoorstel ontwerpwedstrijd, artist impression, niet uitgevoerd, 2003
schetsvoorstel ontwerpwedstrijd, artist impression, niet uitgevoerd, 2003

Uitgelicht

Hier bespreek ik mijn werk als beeldend kunstenaar tussen 1993 en heden. Vier sleutelwerken worden er uitgelicht, in een breder verband geplaatst en besproken.

Daddy, would you kill the Daddy of another little girl? , olieverf op doek, in privé collectie, 1993
Welcome to Holland, schetsvoorstel ontwerpwedstrijd, artist impression, niet uitgevoerd, 2003
Een Genoegelijk Gemis, installatie/tekeningen, Tentoonstelling Tracing Places, Janskerk, Haarlem, 2008
This is not the truth, geënsceneerde foto, 1999/2000, Fort bij Asperen 2018