Creating an inspiring environment

Organizing the creative process

Creating an inspiring environment

Organizing the creative process

04 This is not true

2001-2003

Dit werk is een aankondiging van Nicht zuviel Moral das gefallt den Holländern nicht dat in 2000 op de Kunstvlaai in Amsterdam was te zien. In het oogspringend is een soldaat die zwaargewond lijkt, maar toch relaxt van de zon geniet. Op de grond van de installatie in Amsterdam ligt de tekst Daddy would you like to kill the daddy of another little girl? geschreven met letters van kauwgumballen. De zin is ontleend aan de titel van het schilderij uit 1993 dat elders staat beschreven. De foto maakte ik in de januari vrieskou in IJmuiden, nabij de Atlantikwall.

Door de foto op te blazen tot billboardformaat verwijs ik naar de beeldcultuur waarin we leven. Ik vind dat we gegijzeld worden door de reclame en de commercie. Het is alsof zíj het beeld of het recht op afbeelden van de kunstenaar hebben afgepakt. De financiële kracht van het reclamegeweld heeft de kunst in de openbare ruimte ondergesneeuwd.

Als reactie wilde ik een glamourfoto maken die niet zou misstaan op een reclamezuil of een glossy, ware het niet dat deze voorstelling afstotend is. De titel This is not true ontkent het bloederige been en vertelt dat het niet echt is. De beeld bedriegt. En geldt dat niet voor heel veel werkelijkheden?

Met de titel van de installatie op de Kunstvlaai – Niet te veel moraal, daar houdt de Nederlander niet van – verwijs ik naar het taboe op engagement binnen de kunstwereld. Een sterke mening wrikt, is mijn ervaring.

Dit werk is ook getoond op de tentoonstelling Whatt iff. Fort bij Asperen 2018
What iff >

This is not the truth, geënsceneerde foto, 1999/2000
geënsceneerde foto, 1999/2000

Uitgelicht

Hier bespreek ik mijn werk als beeldend kunstenaar tussen 1993 en heden. Vier sleutelwerken worden er uitgelicht, in een breder verband geplaatst en besproken.

Daddy, would you kill the Daddy of another little girl? , olieverf op doek, in privé collectie, 1993
Welcome to Holland, schetsvoorstel ontwerpwedstrijd, artist impression, niet uitgevoerd, 2003
Een Genoegelijk Gemis, installatie/tekeningen, Tentoonstelling Tracing Places, Janskerk, Haarlem, 2008
This is not the truth, geënsceneerde foto, 1999/2000, Fort bij Asperen 2018