Creating an inspiring environment

Organizing the creative process

Creating an inspiring environment

Organizing the creative process

05 Er is ons eindelijk iets overkomen

1994

Dit werk maakte ik in de fase dat de stemming in Nederland was: we hoeven geen vuile handen meer te maken. We hadden van de Russen gewonnen, de muur stond niet langer overeind en Irak was een schone oorlog gebleken. Oorlog behoorde tot het verleden. We zouden alles oplossen, inclusief de onrust op de Balkan. Nederland zond een vredesmissie naar Joegoslavië en kreeg Sebrenica toegewezen dat een safe haven zou worden.

Over die naïeve houding wilde ik een monument maken. Het jaar daarvoor was ik bij het oorlogsmonument De Dodengang bij Diksmuide geweest. Daar bij de rivier de IJzer in België was in de Eerste Wereldoorlog bij toeval een waterlinie met loopgraven ontstaan. Naderhand werd dat geconserveerd in beton. Anno nu loop je als bezoeker tussen de zandzakken, waardoor je een duidelijk beeld krijgt van de situatie destijds.

Voor de kunstmanifestatie Doorbroken lijn maakte ik gebruik van de Geniedijk – een geplande waterlinie – in de Haarlemmermeer. De corridor bedekte ik aan weerskanten met zandzakken. Ook werd hij overspannen door twee zeildoeken met aan de ene kant een schildering van een familie; symbool voor datgene waar je voor strijdt. Op de andere kant stonden soldaten verbeeld.

Het werk sluit aan op mijn thematiek: politiek en historische gebeurtenissen. De titel beantwoordt een veelgehoorde opmerking: ‘Hoe kan je werk maken over de oorlog als je het zelf nooit hebt meegemaakt?’

Er is ons eindelijk iets overkomen, Installation, acrylic on canvas, steel and sandbags 1994, beeldende kunstmanifestatie Doorbroken lijn, mei september 1994, Geniedijk, Haarlemmermeer