Creating an inspiring environment

Organizing the creative process

Creating an inspiring environment

Organizing the creative process

07 The Moment

1998

Uitgangspunt voor dit werk vormde mijn zomerse fietsreizen door Europa. Na terugkomst tekende ik de herinneringen van de weg die ik had afgelegd. Wat zag ik toen ik weg reed? En daarna? En vervolgens? Door op die manier te werken kwam ik op een gegeven moment weer thuis.
The Moment gaat ook over geheugen dat zich in korte momenten laat samenvatten. Door sommige delen naderhand opnieuw te fietsen, kwam ik erachter dat het landschap er anders uitzag dat ik had getekend. De werkelijkheid en mijn verbeelding vielen niet samen; een terugkerend thema in mijn werk.

Het resultaat hing aan de wanden van Kunstcentrum De Twee Wezen in Enkhuizen. In het midden bevond zich een stalen constructie waar met de ruggen tegen elkaar twee panorama’s aan waren bevestigd. De ene kant verbeeldde een landelijke omgeving langs het riviertje de Drecht. Dat was mijn trainingsrondje dat ik ter voorbereiding fietste. Op de andere zijde stond het stationsplein voor Schiphol Plaza, symbool voor mijn woonplek. Daarmee liet ik het contrast zien tussen mijn leefomgeving en de plek waar ik vertrok. Boven de enscenering hing mijn fiets; metgezel op mijn reizen.

The Moment, geënsceneerde schildering, tekeningen, schilderijen, staal en objecten5 x 5 x 6 m, 1998 The Moment, Kunstcentrum De Twee Wezen, Enkhuizen
geënsceneerde schildering, tekeningen, schilderijen, staal en objecten5 x 5 x 6 m, 1998 The Moment, Kunstcentrum De Twee Wezen, Enkhuizen, 14 februari - 15 maart 1998