Creating an inspiring environment

Organizing the creative process

Creating an inspiring environment

Organizing the creative process

09 The Silence

1998-2007

Deze installatie die onder andere bij Arti et Amicitiae in Amsterdam was te zien, verbindt de gruwelen van de burgeroorlog in het voormalige Joegoslavië met die van de Tweede Wereldoorlog. Op het beeld is Arkan te zien, een Joegoslavische oorlogsmisdadiger die in 1993 werd geïnterviewd door de BBC televisie.

Tijdens de burgeroorlog leidde hij een militie, de Arkan tigers, die voor een groot deel verantwoordelijk was voor de etnische zuiveringen en moordpartijen. Langzaam zie je het kwaad uit de man zijn mond komen terwijl de ondertiteling zegt: ‘Het kan me geen moer schelen dat ze me De Verschrikkelijke noemen.’ Deze videoinstallatie verbindt de gruwelen van de burgeroorlog in het voormalige Joegoslavië met die van de Tweede Wereldoorlog.

Op het beeld is Arkan te zien, een Joegoslavische oorlogsmisdadiger die in 1993 werd geïnterviewd door de BBC op het terras van zijn ijssalon. Tijdens de burgeroorlog leidde hij een militie, de Arkan tigers, die voor een groot deel verantwoordelijk was voor de etnische zuiveringen en moordpartijen.

Speciale versie voor tentoonstelling What iff op Fort bij Asperen
1998- 2018 (herbewerking vanaf diaprojectie) videoinstallatie, duur 00:10:00 min

De soundtrack laat de openingsacte uit Rienzi van Richard Wagner, de lievelingsopera van Adolf Hitler horen.

 

The Silence, fotooverzicht, 1994 - 2018, installatie, getoond in KI Safe Dalfsen
fotoooverzicht, 1994 - 2018, installatie, getoond in KI Safe Dalfsen