Creating an inspiring environment

Organizing the creative process

Creating an inspiring environment

Organizing the creative process

11. Der Tempo Mann, schilderijen

1998/1999

Over dit thema maakte ik drie werken, een serie schIlderijen. Hierop verbeeldde ik de manier waarop je tot rust kan komen. Bij vermoeidheid rek je je uit, wrijf je in je ogen en laat je je masseren. Dat zijn persoonlijke bewegingen. Onder de paraplu van Der Tempo Mann kregen die vorm.

De titel is ontleend aan een kop uit BILD-Zeitung (het Duitse boulevardblad dat ik tijdens een van mijn fietstochten kocht). Op de voorpagina brachten ze het verhaal over Der Tempo Mann, een snelheidsduivel die met tweehonderd kilometer per uur de macht over het stuur verloor en dodelijk verongelukte. Op de foto zagen de lezers een bloederig lijk.

Een paar maanden daarvoor was de man geïnterviewd als strijder tegen de snelheidsbeperking op het stuk provinciale weg waar hij was gecrasht. Verderop in de krant stond een gesprek met zijn vrouw, voorzien van een hatelijk commentaar in de trant van…. ‘haha…. kijk eens wat ervan komt.’ Op deze manier wordt de man drie keer te kijk gezet; als geïnterviewde, als lijk en als verliezer.

Met de installatie verwijs ik naar ons jachtige bestaan, waarin we vermalen kunnen worden, op dezelfde manier als Der Tempo Mann. In die tijd snoefden leidinggevenden in de krant over het aantal uren dat ze wel niet maakten. Op welke manier zouden ze in balans kunnen komen? Met rustgevende bewegingen als het wrijven in je ogen, uitrekken en het masseren van je voet.

De Tempo Mann, Olieverf op paneel, 50x65 cm
Olieverf op paneel, 50x65 cm