Creating an inspiring environment

Organizing the creative process

Creating an inspiring environment

Organizing the creative process

14 Playtime

2001

Op 13 mei 2000 – de dag van de vuurwerkramp in Enschede – fietste ik naar Sint Michielsgestel bij het stroomgebied de Dommel, waar ik zou deelnemen aan de kunstmanifestatie Te mooi om waar te zijn. Als uit een snoepdoos mocht ik een plek uitkiezen. Het was prachtig en ik dacht: laat dit altijd zo mooi blijven. Laten ze dit niet volbouwen.

In het verlengde van die gedachte maakte ik een installatie die bestond uit een deel van een voetbalveld, inclusief kalklijnen, hek en doel. Daarachter plaatste ik een aannemersbord, waarop een bouwproject wordt aangekondigd. Op het schilderij zien we Schiphol Plaza, dat als het aan de bouwers ligt binnenkort in het natuurgebied zal verrijzen.
Als voormalig bewoner van het openluchtmuseum van het naoorlogse woningbouwproject Hoofddorp, zijn voetbalvelden voor mij symbolen van wat er kan komen. Ik zie ze als een voorpost van stedelijke bebouwing; het stedelijk gebied is opgerukt tot aan de sportvelden. Hoe lang nog voordat we deze strook groen moeten opofferen?

Playtime, installatie/detail, Kunstmanifestatie langs de Dommel, Sint Michielsgestel 2001
installatie/detail, Kunstmanifestatie langs de Dommel, Sint Michielsgestel 2001