Creating an inspiring environment

Organizing the creative process

Creating an inspiring environment

Organizing the creative process

15 Het Paradijs

2002

Als je midden in de al maar voortdurende ellende zit, hoe herdenk je dan? Deze vraag was het uitgangspunt van de tentoonstelling Memorial Images in het Centrum voor Beeldende Kunst in Alphen aan de Rijn, waar ik de installatie Het Paradijs maakte. Hij borduurde voort op Dein Schweigen Fass ich, waarbij de bomaanslagen in Jeruzalem centraal stonden.

Voor Het Paradijs liet ik mij tevens inspireren door een foto uit 1974 over het conflict tussen de Turken en Grieken, uitgevochten op Cypriotisch grondgebied. We zien een soldaat met opgezwollen lichaam dood op de grond liggen, terwijl een collega zijn lijk in het voorbijgaan met afschuw bekijkt.

Deze installatie brengt de oorlogshandelingen terug tot menselijke proporties. Ik spoel als het ware de tijd terug tot vlak voor de dood van de soldaat. Hij trekt zijn broek aan, strikt zijn veters en knoopt zijn overhemd dicht. Korte tijd later ligt zijn levenloze lichaam op de grond en wordt hij gefotografeerd.

We zien huiselijke beelden uit zijn privéleven; opstaan, wassen, eten. Daartegenover zette ik het mediabombardement van ellende en geweld dat dagelijks over ons heen komt. Hoe gaan we daarmee om? Wat voor betekenis heeft het? En waar komt de soldaat vandaan? Daarmee blijf ik de vraag stellen: als je midden in de al maar voortdurende ellende zit, hoe herdenk je dan?

Het Paradijs, installatie, Tentoonstelling Memorial Images, CBK Alphen aan de Rijn, 2002
Het Paradijs, installatie, Tentoonstelling Memorial Images, CBK Alphen aan de Rijn, 2002