Creating an inspiring environment

Organizing the creative process

Creating an inspiring environment

Organizing the creative process

21 Die Macher

2010

Het kunstwerk ‘Die Macher’ bestaat uit acht portretstukken die ik samenbreng binnen één installatie. De installatie is een losstaande wand van circa 13 meter lang en 2 meter 40 hoog. De wand bestaat uit een frame met daarop gipsplaten. De wand is bekleed met behang.

De schilderijen verbeelden twee iconen van de macht. Één schilderij toont de jeugdige Stalin, zeven de jeugdige Churchill. Verbeeldt als adolescenten en jong volwassenen dragen ze een belofte in zich. De ‘slechte’ en de ‘goede’ leider.

Stalin of Josif Vissarionovitsj Dzjoegasjvili kijkt ons als een reine jongeling zelfverzekerd en onbevangen aan. Een maagd waarop de realiteit van de macht nog geen vat heeft. Een adolescent met een vlassig baardje.
De andere zeven schilderijen tonen Churchill in zijn vormende jaren. Zijn worsteling met zijn ongelukkige jeugd als zoon uit een aristocratisch geslacht, de klassieke vorming en de verwachtingen die door zijn afkomst aan hem opgehangen werden.

Het werk is gelaagd en gaat over tegenpolen als goed en kwaad, het verlangen en de krankzinnigheid. Het vertelt een verhaal over de leider als god op aarde, de enige schepper als god of de oereenheid.

De inhoudelijke inspiratie ligt in een aantal krantenartikelen waarin de moderne leiderschapscrisis aan bod komt en in het boek ‘De geest van despotisme’ van Manfred F.R. Kets de Vries.

Churchill heeft nogal geworsteld heeft met zijn rol. Hij wordt alom gezien als een wereldleider. Wat weinigen beseffen is dat hij min of meer toevallig aan de macht gekomen na het echec van Engelse Expeditieleger dat de Noren te hulp schoot in 1940 nadat dit was aangevallen door Nazi Duitsland. Wanneer je de weg bekijkt die Churchill afgelopen heeft totdat hij de oorlogsleider werd die hij bleek te zijn, dan zie je een pad van vallen en opstaan. Churchill is een man met vele lagen, die zich regelmatig vergaloppeerde en zich buiten de heersende klasse plaatste..

De serie is losjes iconografisch geïnspireerd door de serie ‘De Krankzinnigen’. van Jan van Herwijnen (1889-1965) Het Museum voor Moderne Kunst Arnhem heeft deze indrukwekkende serie tekeningen, vervaardigd met zwart krijt en op levensgroot formaat, sinds 2005 in langdurig bruikleen gekregen.

Die Macher, Installatie in tentoonstelling I Am Your Master Kunstfort bij Vijfhuizen 2010
Installatie in tentoonstelling I Am Your Master Kunstfort bij Vijfhuizen 2010