Dein Schweigen fass ich

Deze installatie, gemaakt voor de manifestatie Ik heb geen zoon om mijn gedachtenis levend te houden in Kortenhoef, onderzoekt het moment waarop het lot onomkeerbaar wordt. Bezoekers betraden via een voetbalhek het werk en kozen — bewust of onbewust — de rol van dader of slachtoffer. De tekst op het hek verwees naar een zelfmoordaanslag in Jeruzalem (25-2-96, buslijn 18). Binnen toonden schilderijen dader en slachtoffer onder de douche, en het interieur van de bus. De titel verwijst naar Wagner én naar de stilte na geweld: Dein Schweigen Fass ich. Een werk over keuze, schuld en onherroepelijkheid.

This is not true

Deze installatie kondigde het werk Nicht zuviel Moral das gefällt den Holländern nicht aan, getoond op de Kunstvlaai 2000. Centraal staat een uitvergrote foto van een soldaat: zwaargewond maar ogenschijnlijk ontspannen in de zon, gemaakt in de januarivrieskou bij de Atlantikwall in IJmuiden. Op de vloer lag de zin Daddy would you like to kill the daddy of another little girl?, gelegd met kauwgumballenletters. Het werk fileert de beeldcultuur en stelt de vraag wie het recht op beeld bezit: kunstenaar of commercie? De titel This is not true ondergraaft de waarheid van het beeld — een visuele confrontatie met illusie en realiteit.

Daddy would you like to kill the daddy of another little girl?

De Golfoorlog vormde de aanleiding voor dit werk, waarin de oorlog voor het eerst live via CNN de huiskamer binnenkwam. Het Westen werd zelf aangevallen en we leerden nieuwe termen als ‘smart bombing’ en ‘clean war’. De Amerikaanse oorlogspropaganda creëerde een fascinerend, bijna klinisch beeld van geweld. Maar achter dat concept schuilde manipulatie en fysieke strijd. Het schilderij Daddy would you kill the daddy of another little girl? is mijn reactie op deze afstandelijke luchtoorlog en bevraagt zowel het geweld als de rol van beeldvorming. Het werk werd geëxposeerd in Galerie De Meerse in Hoofddorp en maakt deel uit van een particuliere collectie.