ArtRoom | special

The Flagellation is het centrale werk uit een monumentaal drieluik, voor het eerst getoond in de Kathedrale Basiliek Sint Bavo en De Vishal Haarlem. In dit krachtige schilderij onderzoekt Marcel van Kerkvoorde het spanningsveld tussen schoonheid en geweld. Een evocatief, museaal werk — nu beschikbaar voor verkoop of tijdelijke plaatsing. Interesse? Mail naar info@marcelvankerkvoorde.nl voor informatie of een atelierbezoek in Vijfhuizen.

This is not true

Deze installatie kondigde het werk Nicht zuviel Moral das gefällt den Holländern nicht aan, getoond op de Kunstvlaai 2000. Centraal staat een uitvergrote foto van een soldaat: zwaargewond maar ogenschijnlijk ontspannen in de zon, gemaakt in de januarivrieskou bij de Atlantikwall in IJmuiden. Op de vloer lag de zin Daddy would you like to kill the daddy of another little girl?, gelegd met kauwgumballenletters. Het werk fileert de beeldcultuur en stelt de vraag wie het recht op beeld bezit: kunstenaar of commercie? De titel This is not true ondergraaft de waarheid van het beeld — een visuele confrontatie met illusie en realiteit.

Een genoeglijk gemis

Deze installatie, getoond op de tentoonstelling Tracing Places in Haarlem, bestaat uit vijftien tekeningen op veldezels die samen een persoonlijke geschiedenis vormen. Van een weggetje in Polen aan het begin van WOII tot Hannie Schaft in de duinen, van Napoleon bij Austerlitz tot Mulisch en Sartre in Parijs: historische feiten vermengen zich met verbeelding. Ook de vlucht van Anthony Fokker boven Haarlem wordt bevraagd als gemanipuleerd beeld. De titel Een genoeglijk gemis verwoordt het verlangen deel uit te maken van geschiedenis. Niet als objectieve reconstructie, maar als visuele canon: mijn waarheid, mijn blik, mijn samenhang.

Welcome to Holland?

Welcome to Holland? is een symbolisch logo dat ik inzond voor een ideeënprijsvraag van Atelier HSL, bedoeld voor een billboardlocatie waar HSL, Schiphol en de A4 samenkomen. Ontworpen een jaar na de moord op Pim Fortuyn, stelt het werk vragen over gastvrijheid, immigratie en beeldtaal. Het vraagteken maakt de boodschap dubbelzinnig: verwelkomend, ironisch of kritisch. Door het billboardformaat grijpt het werk in op de reclamecultuur die het publieke domein domineert. Net als bij This is not true probeer ik als kunstenaar dat domein te heroveren — met een ander verhaal. Het werk werd nooit uitgevoerd, maar blijft urgent.

Daddy would you like to kill the daddy of another little girl?

De Golfoorlog vormde de aanleiding voor dit werk, waarin de oorlog voor het eerst live via CNN de huiskamer binnenkwam. Het Westen werd zelf aangevallen en we leerden nieuwe termen als ‘smart bombing’ en ‘clean war’. De Amerikaanse oorlogspropaganda creëerde een fascinerend, bijna klinisch beeld van geweld. Maar achter dat concept schuilde manipulatie en fysieke strijd. Het schilderij Daddy would you kill the daddy of another little girl? is mijn reactie op deze afstandelijke luchtoorlog en bevraagt zowel het geweld als de rol van beeldvorming. Het werk werd geëxposeerd in Galerie De Meerse in Hoofddorp en maakt deel uit van een particuliere collectie.